Twee soorten WordPress, kies niet de verkeerde!

Als je nieuw in WordPress bent, is het mogelijk dat je er niet bewust van bent dat er eigenlijk twee verschillende versies zijn van WordPress content management systemen. Er is WordPress.org en WordPress.com Laten we eens naar het verschil tussen deze twee kijken.
wordpress.ORG versus wordpress.COM
Het grootste verschil tussen org en com is is dat .org een open systeem is en .com een gesloten systeem (dat wel het open systeem als basis gebruikt). Wat betekent dit?
Omdat wordpress.ORG open source is, zijn er programmeurs over de hele wereld die programma’s schrijven voor wordpress.org. Je hebt dus toegang tot alle knappe koppen van de wereld die software ontwikkelen die jou onbeperkte mogelijkheden geven je website in te richten en uit te bouwen zoals jij wilt. Deze ‘openheid’ heeft het voordeel van ongekende mogelijkheden. Een nadeel is hierbij wel dat jij zelf veel verantwoordelijkheid draagt. WordPress.com is een website service van het bedrijf Automattic. Zij bieden een systeem aan waarbinnen ze het je makkelijk maken een basis website op te zetten. Het is een gesloten systeem omdat je alleen toegang hebt tot modules die zij jou binnen het systeem aanbieden. Hieronder zet ik de praktische verschillen tussen de twee systemen voor je op een rijtje.

Kosten

wordpress.ORG is gratis te gebruiken

wordpress.COM is gratis te gebruiken

Hosting

wordpress.ORG

Web hosting moet je zelf verzorgen. Hostingpartijen bieden ruimte op hun server, deze huur je van ze voor een bedrag per maand.

wordpress.COM

Web hosting is inbegrepen bij WordPress.com accounts, dus je hebt geen extra web hosting nodig.

Domeinnaam

wordpress.ORG

WordPress geeft je alleen het gereedschap om je site te beheren, dus je moet je domeinnaam elders kopen (dit kan bij je hosting partij). Het zal 100% van jou zijn en er precies uitzien hoe jij dat wilt.

wordpress.COM

Met het grátis pakket, loopt je website op een subdomein van WordPress.com, wat betekent dat er ‘WordPress’ in je domeinnaam staat. Dat ziet er dan zo uit: www.mijnwebsite.wordpress.com. Met een betaald pakket kun je upgraden naar een niet-WordPress domeinnaam.

Installatie

wordpress.ORG

Om toegang te krijgen tot het systeem, moet WordPress op je hosting geinstalleeerd worden. De meeste hosting partijen voorzien tegenwoordig van een WordPress auto-installatie bij hun pakket, zodat dit voor jou gedaan wordt.

wordpress.COM

Je hebt geen aparte installatie van het systeem nodig. Maak gewoon een account aan en ga door.

Beveiliging & backup

wordpress.ORG

Je bent zelf verantwoordelijk voor je beveiliging en backup. Regel dit met je hostingpartij en/of een plugin. En zorg er altijd voor dat je de nieuwste versies van WordPress , je plugins en thema hebt geinstalleerd.

wordpress.COM

Beiden zijn inbegrepen, maar dat betekent niet noodzakelijk dat je site 100% hackvrij is.

Beheer

wordpress.ORG

De website die je maakt is 100% van jou. Dit maakt je ook 100% verantwoordelijk voor het up to date houden van de WordPress versie die je gebruikt en alle gereedschappen die je hebt geinstalleerd.

wordpress.COM

Het beheer van een WordPress.com-site is minimaal. Dit betekent dat je geen toegang hebt tot een FTP of een bedieningspaneel om het backend-stuk te beheren. Dit betekent ook dat je geen kern- of plugin-updates hoeft te beheren.

Codering

wordpress.ORG

Je hebt vrije toegang tot de codering. Dit is een sleutel voor ontwikkelaars die niet willen worden beperkt. Zolang je weet wat je doet, kunt je vrij om de codering van je site te bewerken!

Ben je geen ontwikkelaar dan is dit niet voor jou van toepassing. Het laat je wel zien dat de mogelijkheden onbeperkt zijn. Of jij het nu doet, of het door iemand anders laat doen.

wordpress.COM

Als je hoopt toegang te krijgen tot de codering van je site voor personalisatie doeleinden, kunt je dat vergeten met WordPress.com.

Thema’s

wordpress.ORG

Er zijn geen beperkingen op welke thema’s je kunt gebruiken. Kies uit duizenden thema’s in de WordPress.org Thema Directory of maak gebruik van een premium thema van een externe partij. Het is allemaal mogelijk. Je kunt deze thema’s ook zo veel aanpassen als je wilt of je kunt zelfs je eigen thema maken.

wordpress.COM

Momenteel zijn er 165 WordPress thema’s beschikbaar in het gratis pakket. Hoewel er absoluut niets mis is met het gebruiken van een gratis WordPress-thema, er zitten meestal beperkingen aan. Als je toegang wilt krijgen tot premium thema’s, moet je voor één van hun betaalde pakketten kiezen en zelfs dan is de aanpassing van het ontwerp beperkt.

Plugins

wordpress.ORG

WordPress heeft tienduizenden plug-ins beschikbaar in hun directory, allemaal vrij te gebruiken. Als je niet kunt vinden wat je zoekt, dan heb je toegang tot duizenden plugins die externe programmeurs over de hele wereld aanbieden.

wordpress.COM

Voor het grootste deel moet je werken met wat WordPress je geeft in termen aan extra functies en functionaliteit. Dit omvat sociale media-integratie, basisblog functies zoals delen, statistieken, opmerkingen en polls, enz. Wat je ook gebruikt, het blijft beperkt tot wat zij je aanbieden.

Conclusie

wordpress.ORG

WordPress.org is als de vrije wereld. Je bent vrij om elke kant op te gaan die je maar wilt. Alles is mogelijk. Je hebt toegang tot onbeperkte middelen om je website te maken die je voor ogen hebt.

Gebruik wordpress.org als je een professionele website voor je bedrijf wilt maken. 

Als ik het over WordPress heb dan heb ik het over WordPress.org, het open source content management systeem. Dit is het platform dat ik gebruik in m’n trainingen.

wordpress.COM

Je kunt het een beetje vergelijken met een ‘All in’ vakantie op een gesloten resort.

Je krijgt een leuk pakket aan activiteiten en eten. Alles word voor je verzorgd waardoor je niet te veel hoeft na te denken. Dit is makkelijk, maar geeft je ook beperkingen.

Voor elk extra dat niet standaard geleverd wordt, betaal je. En je hebt geen toegang tot de eet tentjes of attracties buiten het resort.

Gebruik wordpress.com als je niet veel eisen hebt, geen budget, of je een website voor prive doeleinden wilt maken.

Lees het boek

Jouw waanzinnige website

En ontdek hoe je binnen no-time online komt met een website die harten verovert

GRATIS CHECKLIST

Dit heb je nodig voor een nieuwe website

Je bent er maar 17 vinkjes van verwijderd :)

You have Successfully Subscribed!

GRATIS EBOOK

Bespaar direct tijd op het bouwen van je website

Ontdek de 7 geheimen naar sneller een betere website online

You have Successfully Subscribed!

Vraag de bonussen aan

You have Successfully Subscribed!

heb je een vraag