Als je nieuw in WordPress bent, is het mogelijk dat je er niet bewust van bent dat er eigenlijk twee verschillende versies zijn van WordPress content management systemen.

Er is WordPress.org en WordPress.com

Laten we eens naar het verschil tussen deze twee kijken.

wordpress.ORG versus wordpress.COM

Het grootste verschil tussen org en com is is dat .org een open systeem is en .com een gesloten systeem (dat wel het open systeem als basis gebruikt).

Wat betekent dit?

Omdat wordpress.ORG open source is, zijn er programmeurs over de hele wereld die programma’s schrijven voor wordpress.org. Je hebt dus toegang tot alle knappe koppen van de wereld die software ontwikkelen die jou onbeperkte mogelijkheden geven je website in te richten en uit te bouwen zoals jij wilt.

Deze ‘openheid’ heeft het voordeel van ongekende mogelijkheden. Een nadeel is hierbij wel dat jij zelf veel verantwoordelijkheid draagt.

WordPress.com is een website service van het bedrijf Automattic. Zij bieden een systeem aan waarbinnen ze het je makkelijk maken een basis website op te zetten. Het is een gesloten systeem omdat je alleen toegang hebt tot modules die zij jou binnen het systeem aanbieden.

Hieronder zet ik de praktische verschillen tussen de twee systemen voor je op een rijtje.

Kosten

wordpress.ORG
is gratis te gebruiken

wordpress.COM
is gratis te gebruiken

Hosting

wordpress.ORG

Web hosting moet je zelf verzorgen.
Hostingpartijen bieden ruimte op hun server, deze huur je van ze voor een bedrag per maand.

wordpress.COM

Web hosting is inbegrepen bij WordPress.com accounts, dus je hebt geen extra web hosting nodig.

Domeinnaam

wordpress.ORG

WordPress geeft je alleen het gereedschap om je site te beheren, dus je moet je domeinnaam elders kopen (dit kan bij je hosting partij). Het zal 100% van jou zijn en er precies uitzien hoe jij dat wilt.

wordpress.COM

Met het grátis pakket, loopt je website op een subdomein van WordPress.com, wat betekent dat er ‘WordPress’ in je domeinnaam staat. Dat ziet er dan zo uit: www.mijnwebsite.wordpress.com. Met een betaald pakket kun je upgraden naar een niet-WordPress domeinnaam.

Installatie

wordpress.ORG

Om toegang te krijgen tot het systeem, moet WordPress op je hosting geinstalleeerd worden. De meeste hosting partijen voorzien tegenwoordig van een WordPress auto-installatie bij hun pakket, zodat dit voor jou gedaan wordt.

wordpress.COM

Je hebt geen aparte installatie van het systeem nodig. Maak gewoon een account aan en ga door.

Beveiliging & backup

wordpress.ORG

Je bent zelf verantwoordelijk voor je beveiliging en backup. Regel dit met je hostingpartij en/of een plugin. En zorg er altijd voor dat je de nieuwste versies van WordPress , je plugins en thema hebt geinstalleerd.

wordpress.COM

Beiden zijn inbegrepen, maar dat betekent niet noodzakelijk dat je site 100% hackvrij is.

Beheer

wordpress.ORG

De website die je maakt is 100% van jou. Dit maakt je ook 100% verantwoordelijk voor het up to date houden van de WordPress versie die je gebruikt en alle gereedschappen die je hebt geinstalleerd.

wordpress.COM

Het beheer van een WordPress.com-site is minimaal. Dit betekent dat je geen toegang hebt tot een FTP of een bedieningspaneel om het backend-stuk te beheren. Dit betekent ook dat je geen kern- of plugin-updates hoeft te beheren.

Codering

wordpress.ORG

Je hebt vrije toegang tot de codering. Dit is een sleutel voor ontwikkelaars die niet willen worden beperkt. Zolang je weet wat je doet, kunt je vrij om de codering van je site te bewerken!

Ben je geen ontwikkelaar dan is dit niet voor jou van toepassing. Het laat je wel zien dat de mogelijkheden onbeperkt zijn. Of jij het nu doet, of het door iemand anders laat doen.

wordpress.COM

Als je hoopt toegang te krijgen tot de codering van je site voor personalisatie doeleinden, kunt je dat vergeten met WordPress.com.

Thema’s

wordpress.ORG

Er zijn geen beperkingen op welke thema’s je kunt gebruiken. Kies uit duizenden thema’s in de WordPress.org Thema Directory of maak gebruik van een premium thema van een externe partij. Het is allemaal mogelijk. Je kunt deze thema’s ook zo veel aanpassen als je wilt of je kunt zelfs je eigen thema maken.

wordpress.COM

Momenteel zijn er 165 WordPress thema’s beschikbaar in het gratis pakket. Hoewel er absoluut niets mis is met het gebruiken van een gratis WordPress-thema, er zitten meestal beperkingen aan. Als je toegang wilt krijgen tot premium thema’s, moet je voor één van hun betaalde pakketten kiezen en zelfs dan is de aanpassing van het ontwerp beperkt.

Plugins

wordpress.ORG

WordPress heeft tienduizenden plug-ins beschikbaar in hun directory, allemaal vrij te gebruiken. Als je niet kunt vinden wat je zoekt, dan heb je toegang tot duizenden plugins die externe programmeurs over de hele wereld aanbieden.

wordpress.COM

Voor het grootste deel moet je werken met wat WordPress je geeft in termen aan extra functies en functionaliteit. Dit omvat sociale media-integratie, basisblog functies zoals delen, statistieken, opmerkingen en polls, enz. Wat je ook gebruikt, het blijft beperkt tot wat zij je aanbieden.

Conclusie

wordpress.ORG

WordPress.org is als de vrije wereld. Je bent vrij om elke kant op te gaan die je maar wilt. Alles is mogelijk. Je hebt toegang tot onbeperkte middelen om je website te maken die je voor ogen hebt.

Gebruik wordpress.org als je een professionele website voor je bedrijf wilt maken. 

Als ik het over WordPress heb dan heb ik het over WordPress.org, het open source content management systeem. Dit is het platform dat ik gebruik in m’n trainingen.

wordpress.COM

Je kunt het een beetje vergelijken met een ‘All in’ vakantie op een gesloten resort.

Je krijgt een leuk pakket aan activiteiten en eten. Alles word voor je verzorgd waardoor je niet te veel hoeft na te denken. Dit is makkelijk, maar geeft je ook beperkingen.

Voor elk extra dat niet standaard geleverd wordt, betaal je. En je hebt geen toegang tot de eet tentjes of attracties buiten het resort.

Gebruik wordpress.com als je niet veel eisen hebt, geen budget, of je een website voor prive doeleinden wilt maken.

Hallo, bedankt voor de info. Wat nu?

Wil je hulp bij het maken van je WordPRess website? Hier help ik je hier met alle plezier mee. Je kunt me altijd bellen om vrijblijvend te sparren over de beste volgende stap voor jou.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat een bericht hieronder achter of neem contact met me op via email of telefoon.

Als dit bericht waardevol voor je is geweest en denkt dat dit ook voor anderen kan zijn, help me dan met het verspreiden door op een van de social media sharing buttons te klikken.

Hartelijk bedankt!

Trek jij je ideale klanten aan met je website?

Ontdek het door de gratis worksheet ‘Ideale bezoekers’ in te vullen. En laat je site voor je rocken🤘 !

Mogelijk ook interessant voor je:

Dit is het beste thema voor WordPress

Vaak krijg ik de vraag welk thema je het beste kunt gebruiken voor WordPress. Het zijn er zoooow veel. Hoe maak je de goede keuze? Eentje waar je later geen spijt van krijgt. Eentje waarbij NIET halverwege het maken van je website blijkt dat je maar beperkte...

Is jouw website WPK gekeurd?

Website Periodieke Keuring Het belangrijkste in het beheren van je eigen website is het regelmatig up to date houden van je software. Dan gaat je site het allerlangst mee. Net als bij je auto, die bij een regelmatige check en opfrisbeurt je weer honderden kilometers...

Waarom je website in WordPress maken?

Als je je gaat verdiepen in het maken van een website dan kan het niet anders dat je iets over WordPress tegenkomt. Maar wat is WordPress nou precies en waarom wil je juist dit platform gebruiken voor het maken van je website? In deze blog geef ik de 8 belangrijkste...

Vul je e-mailadres in,
dan mail ik je de link naar de training:

You have Successfully Subscribed!

Ontdek 9 voordelen van een website

en hoe je deze inzet voor meer klanten.

Schrijf je direct in om het e-Book te downloaden

Check je mail voor het e-Book!

Ja, ik schrijf me in voor de gratis online training

Hop! Op naar m'n nieuwe website

Woensdag 12 juni 10:00 uur

Privacy verklaring

You have Successfully Subscribed!

Ja, ik schrijf me in voor de gratis online workshop

Starten met je website

maandag 17 december 10:00 uur

Privacy verklaring

You have Successfully Subscribed!

Ja, ik schrijf me in voor deopen keukentafel(in Amersfoort)

Starten met je website

Zaterdag 28sept 10:00 uur

Privacy verklaring

You have Successfully Subscribed!

Ja, ik kom naar de gratis aanschuif ochtend

op vrijdag 08 maart

Privacy verklaring

Je bent succesvol aangemeld voor de volgende aanschuif ochtend in Amersfoort. Check je mail voor meer info.

gratis worksheet, bezoekers website, stappen website, beginnen aan je website, eerste stap website

Ja, ik ontvang graag de worksheet

om klanten metm'n website aan te trekken

Privacy verklaring

Je bent succesvol aangemeld voor de volgende aanschuif ochtend in Amersfoort. Check je mail voor meer info.

Ja, ik ontvang graag de Spiek Sheet

voor de ideale formaten foto's op m'n website

Privacy verklaring

You have Successfully Subscribed!

Ja, ik ontvang graag de 40 tips

voor een ijzersterke website.

Privacy verklaring

You have Successfully Subscribed!