De 5 voornaamste website trends van 2023

Als website lover houd ik alle website ontwikkelingen natuurlijk nauw in de gaten. En omdat we aan de vooravond van een nieuw jaar staan lijkt het me een goede gelegenheid om de 5 voornaamste website trends van 2023 met je te delen. Zodat jij weet hoe je je bezoekers ook in het komende jaar het beste aanspreekt en enthousiast maakt!

Deze trends zijn eigenlijk een uiting van één grote trend die al een paar jaar bezig is. En dat is de trend van de verpersoonlijking van onze online interactie. 

We zitten namelijk veel meer op het web dan 5 jaar geleden. En waar een website eerder een technisch middel was om informatie over te brengen, maakt het nu een versmolten-niet-weg-te-denken onderdeel uit van ons dagelijks leven.

Dit maakt dat internet een intieme vriend van ons is geworden. We delen ons hele hebben en houwen op social media, we praten tegen Siri en we borrelen met elkaar via Zoom. En ook op het gebied van websites eisen we een persoonlijkere relatie met het bedrijf dat er achter zit. 

Weg afstandelijkheden. Weg plastic content.

Wat is plastic content? Dat is content dat als een scherm tussen het bedrijf en de lezer wordt ingezet. Als een soort masker. Een gepolijste buitenkant. Die geen relatie heeft met de binnenkant.

Daar vallen we niet meer voor. We willen een echte verbinding en een echte beleving.
De volgende trends zijn hier een uiting van.

1. Warm & natuurlijke kleuren

In 2023 zul je de volgende warme en natuurlijke kleuren veel terug zien:
– Warm Rood – Avontuurlijk maar vol liefde en passie 
– Warm Oranje – Jeugdig en positief 
– Donkergroen – Veelzijdig, natuur en milieu 

TIP Zo maak je een kloppend kleurenpalet 
Om een harmonieus kleurenpalet samen te stellen heb ik nu een hele leuke tool voor je: met de kleurenpaletten van Canva hoef je alleen maar je voorkeurskleur in te vullen en dan krijg je prachtige kleur combinatie voorstellen. Je kunt zelfs een afbeelding uploaden die je mooi vindt en er wordt een kleurenpalet gemaakt op basis van de afbeelding!

2. Organische vormen

Het is jarenlang technisch moeilijk geweest om organische vormen te verwerken in webdesign. Dit wordt steeds makkelijker! Vloeiende lijnen, texturen als achtergrond en ronde foto’s dragen bij aan een natuurlijke ervaring. Ze maken je website visueel interessant en maken ze minder afstandelijk.

TIP Zo maak je een vloeiende scheidingslijn 
Door de scheidingslijnen van de secties op je website een vloeiende vorm te geven krijgt je website direct een meer organische uitstraling. Hoe je dit doet met het thema Divi? Dat laat ik je in de volgende video zien >>

3. Laat jezelf zien en horen: video

Korte video’s op je website helpen om een verbinding met je bezoekers te maken en zelaten een blijvende indruk achter. Veel van mijn klanten vertellen me het gevoel te hebben dat ze me al kennen voordat ze me voor het eerst zien. Dit is omdat ik van me laat horen, naast tekst, in beeld en stem. Doe dit ook en de band die je met potentiële klanten hebt wordt veel persoonlijker én sterker. 

TIP Zet een video nooit direct op je website. 
Video’s zijn heel zwaar en maken je website traag. Zet eerst je video altijd op youtube of vimeo en laad ze dan in je website. Zo is je video wel direct op je website te bekijken, maar draagt je website niet het gewicht ervan! 

4. Gimme social proof

Hoe meer websites er komen, hoe meer bullshit ons om de oren vliegt. Mooie praatjes geloven we niet meer zo maar. We willen proof! Jij bent niet de enige die zo denkt. Zo denken jouw potentiële klanten ook. Reviews, testimonials, aanbevelingen, hoe je ze ook wilt noemen, zijn belangrijker dan ooit. En steeds meer mensen gaan ze inzetten als marketing middel. Blijf niet achter en begin vandaag met het verzamelen van reviews om vertrouwen te wekken bij je bezoekers dat jij de Real Deal bent.

TIP Laad Google reviews automatisch in op je website
Je kunt Google reviews heel eenvoudig kunt inladen op je website. Dit kan met de plugin: Widgets for Google Reviews. Zo verschijnt elke review die een blije klant voor je op Google achterlaat automatisch op je website. Bekijk hier hoe dat eruit ziet bij ons.

5. Persoonlijke content voor SEO

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) helpt je om de positie van je website in zoekmachines te verbeteren en daarmee de zichtbaarheid ervan te vergroten. En webspecialisten zijn altijd op zoek naar truukjes die een website in de lijsten doet stijgen. Het gevolg is dat je veel gemanipuleerde inhoud tegenkomt. Teksten alleen geschreven voor Google. Zonder de lezer in het oog te houden. Plastic content dus.

Hier heeft Google genoeg van (net als wij ;)) Toen Google op 21 november 2022 een nieuwe gids over zijn rangschikkingssystemen uitbracht, stond dat mensgerichte inhoud voorkeur krijgt boven gemanipuleerde inhoud. Dus teksten die gebruikers originele, nuttige, informatieve en relevante informatie bieden krijgen voorrang in de lijst. Het menselijke aspect, het persoonlijke, het unieke, het echte gaat je dus op alle vlakken meer opleveren!

TIP Maak je website beter vindbaar in 2023
Wil je jouw website vindbaar maken in Google in 2023?
Op natuurlijke en relevante manier? Doe dan mee met de Slimme SEO training: 
In 8 weken hoger in Google.

Nou, dit waren (lees: zijn) de trends van het komende jaar op het gebied van websites. Het leuke is: ze zijn heel eenvoudig. We hebben het hier niet over truukjes of moeilijke dingen die je moet onthouden.

Je hoeft maar één ding te onthouden: Wees jezelf. Ongegeneerd en volluit.

En pas de bovenstaande trends toe om een echte verbinding te maken. Met de persoon die op jouw website zit en desperately op zoek is naar een oplossing voor zijn of haar probleem waar jij verlichting in kunt brengen.

Op een fantastisch 2023!

Liefs,
Mok

Gratis e-book

Bespaar direct tijd op het bouwen van je website

Wedden dat je wel wat beters te doen hebt dan 6 maanden aan je website te bouwen? Download het e-book en ontdek 7 geheimen die je een shitload aan tijd besparen.

GRATIS CHECKLIST

Dit heb je nodig voor een nieuwe website

Je bent er maar 17 vinkjes van verwijderd :)

You have Successfully Subscribed!

GRATIS EBOOK

Bespaar direct tijd op het bouwen van je website

Ontdek de 7 geheimen naar sneller een betere website online

You have Successfully Subscribed!